Jelajah Pendidikan KPM Platform Terbaik Interaksi KPM-Masyarakat

Lebih empat tahun lalu, pada September 2013, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah melancarkan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 bertujuan untuk melonjakkan prestasi sistem pendidikan negara agar setanding dengan negara maju melalui pelaksanaan transformasi pendidikan nega …
Pendidik April 2017

Peranan Ibu Bapa Sokong Anak Pilih Kerjaya

Sebagai ibu bapa, anda perlu menyokong anak ke arah kerjaya pilihan mereka. Anak memerlukan anda untuk memberi nasihat dan bimbingan, jadi anda perlu melengkapkan diri dengan seberapa banyak maklumat mengenai pelbagai kerjaya.
Pendidik Mac 2017

Pilih dengan tepat

Murid sekolah menengah perlu memilih bidang yang diminati dan kesesuaian dengan keputusan diperoleh. Keputusan di peringkat SPM dan STPM penting kerana ia bakal menentu hala tuju pelajar, sama ada mencongak ke menara gading, memohon pekerjaan atau mengambil jurusan kemahiran atau teknikal.
Pendidik Mac 2017

RM3.1b bantuan persekolahan 2017, peningkatan sebanyak RM95.8 juta berbanding 2016

Bantuan persekolahan Kementerian Pendidikan bagi tahun 2017 merangkumi 19 jenis bantuan dengan jumlah peruntukan sebanyak RM3.1 bilion, iaitu peningkatan sebanyak RM95.8 juta berbanding tahun lalu.
Pendidik Mac 2017

Bantu Murid Pilih Kerjaya Dengan Bijak

Sesetengah murid tidak tahu apa pilihan kerjaya yang patut mereka pilih selepas tamat alam persekolahan. Ada dalam kalangan mereka masih 'teraba-raba' selepas keputusan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) diumumkan.
Pendidik Mac 2017

SMISTA Jadi Tumpuan Ibu Bapa di KL

Selain sekolah berasrama penuh (SBP) seperti Sekolah Menengah Sains Selangor, Sekolah Sains Alam Shah, Sekolah Sains Seri Puteri  di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia yang menjadi pilihan ibu bapa dan murid di Kuala Lumpur sejak 1970-an, kini muncul pula Sekolah Menengah Integrasi Sains Tah …
Pendidik Februari 2017

Aliran Agama Jadi Pilihan : Sekolah Berasaskan Pendidikan Islam Jadi Rebutan Kalangan Ibu Bapa

Dewasa ini pelbagai jenis sekolah wujud di Malaysia. Perkembangan dari semasa ke semasa, masyarakat diperkenalkan daripada Sekolah Kebangsaan, Sekolah Jenis Kebangsaan, Sekolah Menengah Kebangsaan kepada Sekolah Berprestasi Tinggi, Sekolah Kluster Kecemerlangan, Sekolah Bestari.
Pendidik Februari 2017
Halaman 1 dari 3

Promo Widad Kembara Kembara Widad - EP01 - Langgar, Kedah Kembara Widad - EP02 - Bagan Serai, Perak Kembara Widad - EP03 - Santan, Perlis Kembara Widad - EP04 - Baling, Kedah Kembara Widad - E05 - Batu Kurau, Perak