Kelakuan Baik Murid Jarang Dihargai

Ini ada satu pertanyaan kepada guru. Pernahkah anda berasa bersalah dengan murid? Ada kisah di sebalik soalan yang penulis tanyakan dan inilah kisahnya.
Pendidik Mac 2017

Adakah Kita Gagal Sebagai Pendidik?

Sindrom 4K (kuliah, kafeteria, katil, komputer) yang kini melanda sebahagian besar pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) merupakan isu serius yang perlu segera ditangani.
Pendidik Mac 2017

Guru Cemerlang Sains Dan Kolumnis Tetap Majalah Pendidik Tarik Kehadiran Lebih 500 Peserta Ke PDPC Abad Ke-21 Di Labuan

SMK Labuan dengan kerjasama Labuan International School (LIS) dan PIBG SMK Labuan telah menganjurkan Perkongsian Amalan Pembelajaran dan Pemudahcaraan (PDPC) Abad ke-21 di Auditorium LIS baru-baru ini.
Pendidik Mac 2017

Adab, Akhlak Permulaan Pendidikan

Semua bangsa dan kaum memulakan pendidikan anak-anak dengan mengajar adab dan akhlak. Sama ada disedari atau tidak, kedua-duanya perkara penting yang akan membentuk jiwa dan keperibadian anak-anak itu dan akhirnya menyerlahkan jati diri sesuatu bangsa atau kaum itu.
Pendidik Februari 2017

Kecemerlangan Akademik Bukan Segalanya, Namun Sikap Murid Utamakan Akademik Bukan Terbentuk Semalaman

Saban kali, apabila keputusan peperiksaan awam diumumkan baik untuk Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mahupun Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), reaksi dan wajah-wajah murid yang mengambil slip keputusan menjadi perhatian lensa media. Seperti kebiasaannya, bagi yang berjaya, mereka sudah tentu …
Pendidik Februari 2017

Menukar Konsep Kendiri Negatif Menjadi Positif

Dalam konteks pengajaran dan pembelajaran (PdP), seseorang guru harus melalui pengalaman semasa berhadapan dengan murid-murid yang bersifat konsep kendiri negatif. Konsep kendiri negatif boleh ditafsirkan sebagai satu corak tingkah laku murid yang melakukan kesalahan atau tindakan, tindak tanduk yan …
Pendidik Februari 2017

EKSPRES-I Dikagumi : Teknik Cepat Membaca Dalam Tempoh 4 Jam

Pelik tetapi benar. Murid berketurunan Cina yang tidak tahu bertutur dalam bahasa Malaysia boleh bertutur dalam bahasa Malaysia dalam tempoh empat jam selepas menggunakan kaedah EKSPRES-I.
Pendidik Februari 2017
Halaman 1 dari 6

Promo Widad Kembara Kembara Widad - EP01 - Langgar, Kedah Kembara Widad - EP02 - Bagan Serai, Perak Kembara Widad - EP03 - Santan, Perlis Kembara Widad - EP04 - Baling, Kedah Kembara Widad - E05 - Batu Kurau, Perak