QBE Malaysia


Mengenai QBE

QBE Insurance Group adalah salah satu daripada 20 syarikat insurans dan insurans semula am di dunia, dengan operasi di semua pasaran insurans utama. Sebagai syarikat yang tersenarai di Bursa Saham Australia dan ibu pejabat yang terletak di Australia, QBE mempunyai lebih daripada 16,000 orang pekerja di sekitar 40 buah negara dan wilayah yang mempunyai sejarah 131 tahun prestasi yang memberansangkan.

Mengenai QBE Insurance (Malaysia) Berhad

QBE Insurance (Malaysia) Berhad adalah sebahagian daripada bahagian Asia Pasifik Kumpulan QBE.

QBE memasuki pasaran Malaysia pada tahun 1905, dan selama ini kami amat berbangga kerana dapat menyumbang secara aktif kepada pertumbuhan dan kejayaan Malaysia. Kami mempunyai pengalaman tempatan dan pendekatan inovatif, malahan kami berada pada kedudukan yang baik untuk menawarkan kepakaran dalam perlindungan insurans yang membantu perniagaan menguruskan pelbagai risiko. QBE Malaysia juga menawarkan pengetahuan tempatan, kepakaran serantau dan kekuatan di seluruh dunia kepada pelanggan kami.

Seorang pelajar lelaki tingkatan 3 di sebuah sekolah daerah Kemaman cedera di bahagian muka akibat dirotan oleh guru.

QBE Malaysia menawarkan had liabiliti profesional RM25,000.00 untuk guru. Apakah yang telah melindungi anda sebagai seorang guru?

QBE Indemniti Profesional untuk guru meliputi untuk (1) penyelesaian, (2) ganti rugi pampasan diberikan terhadap golongan profesional, dan (3) kos perundangan dan perbelanjaan yang berkaitan dengan mempertahankan tindakan undang-undang. Tuntutan boleh berlaku jika berlaku kecuaian.

Sumber: Harian Metro 4 Mac 2017

Apa itu kecuaian?

Kecuaian adalah kelakuan, atau seseorang gagal melakukan sesuatu dalam keadaan yang tertentu dan menyebabkan kerosakan kepada seorang, lalu mengakibatkan kecederaan atau kehilangan.

Apa pula tugas yang dipertanggungjawabkan?

Sumber: Harian Metro 24 Mac 2017

Tugasan dalam berjaga-jaga adalah satu istilah dalam undang-undang untuk mengelakkan bahaya yang bakal timbul jika pengawasan tidak diambil. Seharusnya terdapat hubungan yang rapat (kadang-kadang dirujuk sebagai 'berdekatan') di antara kedua-dua pihak supaya kewajipan berjaga-jaga wujud. Contohnya adalah hubungan antara seorang guru dan pelajar.

Contoh kegagalan dalam memenuhi standard penjagaan:

Di mana guru gagal untuk memastikan keselamatan pelajar semasa kelas Pendidikan Jasmani atau gagal untuk menasihati atau menyelia pelajar ketika melakukan eksperimen di makmal.

Skop Cover

Indemniti Profesional Hadkan Sehingga RM25,000.00
Kematian Akibat Kemalangan Jumlah yang Diinsuranskan: RM20,000.00
Hilang Upaya Kekal Akibat Kemalangan Jumlah yang Diinsuranskan: RM20,000.00
Perbelanjaan Perubatan Disebabkan Ragut Hadkan Sehingga RM2,000.00 setiap kemalangan
Rompakan/Kecurian Kepada Barang Peribadi RM1,000.00 (semasa dalam persekolahan)
Elaun Perkabungan Disebabkan Kemalangan RM1,000.00
Elaun Ambulans Disebabkan Kemalangan RM200.00 (setiap orang)