Keluarkan Mereka Daripada “Mod Senyap” - Kaedah Tangani Masalah Murid Bengap Mulut


Aktiviti berkumpulan mampu keluarkan murid dari “mod senyap”. (Gambar hiasan) Aktiviti berkumpulan mampu keluarkan murid dari “mod senyap”. (Gambar hiasan)

Tulisan ini adalah kesinambungan dan juga pelengkap kepada rencana penulis berjudul “Murid Bengap Mulut. Apakah punca jadi sedemikian?” pada Februari lepas. Sekali lagi diingatkan ‘bengap’ bukan bermaksud bodoh. Salah satu definisi ‘bengap’ dalam Kamus Dewan adalah kesukaran untuk bercakap (kerana malu dan lain-lain). Dalam konteks sekolah, perkataan ini boleh dikaitkan dengan kehadiran murid yang bersifat pemalu dan pendiam dalam persekitaran bilik darjah.

Sekalipun dengan pendekatan Pendidikan Abad Ke-21 (PAK21), pembelajaran pelbagai mod (blended learning), penggunaan teknologi komunikasi serta gajet terkini, persekitaran bilik darjah tidak semestinya akan menjanjikan kehadiran semua murid yang bersifat interaktif sepenuhnya. Akan wujud juga murid yang bersifat pemalu, pendiam dan kurang bercakap mengisi ruang bilik darjah tersebut.

 

Log masuk atau Langgan untuk teruskan pembacaan

Seksyen in hanya boleh dilawat diakses oleh ahli yang mempunyai plan pelan langganan yang aktif sahaja.

Langgani
Pendidik dan
jimat RM50!

Langganan anda termasuk :

  • Keahlian Kelab Pendidik
  • Potongan Harga
  • Isu Istimewa
  • Notifikasi berita terkini

Log Masuk Langgan