Pendidik

Pendidik

Jumaat, 03 Ogos 2018 15:16

4 Penyakit Akibat Kesesakan Jalan Raya

Anda yang tinggal di kota besar, mungkin sudah biasa dengan kesesakan lalu lintas. Semakin hari jalan raya terus semakin padat, akibat adanya pembangunan jalan dan bertambahnya jumlah kenderaan. Sukar rasanya untuk terhindar daripada kesesakan jalan raya. Selain membosankan, ia juga boleh mengundang pelbagai penyakit berbahaya.

Apabila kemalangan berlaku, perkara pertama yang kebanyakan kita lakukan adalah panik. Tidak kira jika anda terdampar di lebuh raya yang sibuk atau jalan yang lengang; jika kereta anda rosak atau terbabit dalam kemalangan, anda pasti akan merasa tidak berdaya dan lemah.Tidak dapat dinafikan, ia juga meletakkan anda dan pemandu lain dalam risiko berlaku lagi kemalangan selanjutnya. Memang sangat mudah untuk menjadi paranoid dalam keadaan kereta yang dipandu laju dan lori yang besar lalu lalang, namun perkara pertama yang perlu anda ingat ialah bertenang dan berfikiran waras agar anda dapat mengurangkan tekanan dan bahaya kepada diri anda dengan mengikuti langkah-langkah selamat berikut:

 

Rabu, 11 Julai 2018 09:59

Jawapan Uji Minda

Jawapan Uji Minda

Isnin, 09 Julai 2018 17:21

Cerpen:Sekotak Tisu Hadiah Hari Guru

Lorong kecil di belakang sekolah menjadi laluan utama untuk pulang ke rumah. Tidak kira berpanas atau hujan,Dalila murid Tahun Enam Akasia tetap menjadikan lorong itu sebagai laluan untuk ulang-alik ke sekolah setiap hari dengan semangat yang menggunung. Memang, inilah satu-satunya murid yang memiliki semangat yang luar biasa dalam mencari ilmu pengetahuan biarpun telah menjadi yatim piatu sejak umur 7 tahun lagi. Pak Cik Ikhwan dan isteriya Rohidah kemalangan jalan raya di Pekan Gerik meninggalkan Dalila yang kisah gembiranya diragut sengsara berpanjangan.

Isnin, 09 Julai 2018 16:31

Puisi:Lopak

Banyak lopak itu
menghalang perjalanan terancang
mengganggu visi dan misi
menuju destinasi murni.

Isnin, 09 Julai 2018 15:59

Puisi:Tanah Tumpah Darah Kita

Melaka
Aku datang ke rumahmu
mengetuk pintu pertemuan
membuka kunci persaudaraan
mengucapkan salam perkenalan
kuziarahi daerah pahlawanmu

Lewat satu dasawarsa
Lewat satu dasawarsa
Baharu bisa mencicip rasa
Enaknya sannahbul yang kurindu
Biar bukan hasil panen bumiku.

Isnin, 09 Julai 2018 15:10

Puisi:Perjuangan Tak Lagi Kau Pandang

Isnin, 09 Julai 2018 14:27

Puisi:Guru Yang Berilmu


Jika guru bijak dan berilmu,
Murid pintar segak dan maju.

Halaman 1 dari 6