Membina Tabiat Biblioholisme Murid: Ciri Utama Rakyat Negara Maju


Pembinaan budaya ilmu mestilah bermula dengan membaca. Oleh sebab itulah pendidikan awal di sekolah mana sekalipun mengajar kemahiran membaca, menulis dan mengira (3M) adalah satu kemestian memandangkan kemahiran itu seterusnya akan menjadi asas kepada perkembangan ilmu pengetahuan kepada individu. Membaca bagi kebanyakan rakyat di negara ini bukan menjadi suatu ketagihan atau kecanduan seperti merokok, memancing, dan lain-lain.

Di peringkat prasekolah hinggalah menengah atas, dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia PPPM (2013-2025) pembinaan budaya ilmu mementingkan penguasaan pengetahuan, kemahiran berfikir aras tinggi, kemahiran memimpin, kemahiran menguasai dwibahasa, etika dan kerohanian dan identiti nasional sejajar dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK).

Namun menjadikan membaca sebagai suatu hobi dan tabiat belum menular menjadi satu budaya dalam kalangan majoriti masyarakat di negara ini. Malah, dengan adanya internet serta semakin majunya teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) budaya membaca dilihat semakin beralih daripada buku, akhbar dan majalah ke arah media baharu dan sosial. Ini juga mempunyai pengaruh yang besar kepada murid di sekolah.

"BIBLIOHOLIK secara mudahnya bermaksud ketagihan membaca."

Di sekolah menengah, melalui mata pelajaran Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris, iaitu Komponen Sastera (KOMSAS), murid digalakkan membaca empat novel dari Tingkatan 4 hingga 5. Tetapi kajian menunjukkan tidak sampai 50 peratus murid membaca habis keempat-empat novel tersebut dan kebanyakan mereka membaca sinopsisnya sahaja untuk menjawab soalan peperiksaan.

Guru juga dikatakan tiada masa untuk membaca kerana kesibukan tugas selain pengaruh gajet seperti telefon pintar serta media baharu dan media sosial yang lebih mudah, cepat serta menarik untuk dijadikan rujukan. Sewajarnya guru menjadi contoh dan teladan ke arah mendidik murid agar minat membaca buku serta bahan cetak lain seperti majalah dan akhbar.

Guru juga perlu punya minat yang tinggi terhadap pembacaan.

Setiap tahun, bulan Ogos diisytiharkan sebagai Bulan Membaca Kebangsaan. Pelbagai kempen, promosi serta inisiatif yang dilaksanakan sewajarnya dimanfaatkan sebaik-baiknya bagi menggalakkan setiap rakyat negara ini terutamanya murid sekolah membaca apa juga bahan bacaan yang bermanfaat. Malah budaya ini perlu diteruskan sepanjang tahun dan menjadi amalan sepanjang hayat. Hasil kajian oleh Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada tahun 2007/2008, mendapati kira-kira 93.2 peratus rakyat di negara ini tahu dan boleh membaca. Angka ini menunjukkan rakyat negara kita tidak begitu jauh bezanya jika dibandingkan dengan peratusan rakyat negara maju lain seperti Jepun, Britain, Amerika Syarikat, Australia dan Jerman yang boleh membaca iaitu sekitar 99 peratus.

Namun berdasarkan kepada tabiat membaca rakyat Malaysia pada masa sekarang agak sukar untuk negara ini menyaingi negara-negara maju tersebut, tambahan pula pengaruh kemajuan TMK serta kewujudan media baharu dan media sosial yang kini melanda seluruh dunia telah menyebabkan pembacaan ditumpukan kepada bahan-bahan yang disebarkan melalui medium tersebut.

Peratus kalangan rakyat yang boleh membaca adalah tidak penting. Apa yang lebih penting adalah peratus yang gemar dan mempunyai minat membaca yang tinggi dalam kalangan rakyat negara ini. Akan tetapi dalam kajian yang dilakukan, rakyat negara ini dikatakan hanya membaca dua buah buku dalam setahun.

Tinjauan mendapati beberapa faktor menyebabkan rakyat kurang membaca terutama buku fiksyen dan ilmiah. Antaranya harga buku yang agak mahal di pasaran iaitu antara RM12 hingga RM25 sebuah. Puncanya pula ialah kos penerbitan buku yang mahal disebabkan harga kertas serta bahan utama lain dalam industri percetakan dan penerbitan juga tinggi.

Selain itu, kebanyakan perpustakaan awam di negeri-negeri kurang aktif membeli stok buku-buku baharu bagi kemudahan membaca dalam kalangan rakyat khususnya murid sekolah. Kebanyakan buku baharu yang berada dalam pasaran di kedai-kedai buku tidak terdapat di perpustakaan menyebabkan mereka tidak berminat berkunjung ke perpustakaan untuk membaca.

Pemupukan minat membaca yang tidak dilakukan sejak kecil dan berterusan hingga dewasa juga mengakibatkan membaca tidak dijadikan budaya dalam kehidupan kebanyakan keluarga rakyat Malaysia. Minat membaca, jika ada, lebih ditumpukan kepada akhbar dan majalah, terutama majalah berunsur hiburan, dan agak kurang kepada buku ilmiah dan fiksyen.

Kini dalam era letusan teknologi digital, dengan kemajuan yang dicapai dalam TMK, tabiat membaca atau membuat rujukan pelbagai jenis bahan dan dokumen secara atas talian melalui gerbang internet dilihat makin meningkat menjadi satu budaya. Budaya ini sedikit sebanyak dikhuatiri akan menjejaskan usaha menerapkan tabiat membaca bahan bercetak termasuk buku, sekali gus dikhuatiri akan turut memberi impak kepada industri penulisan dan penerbitan buku.

"Kata orang bijak pandai kecanduan atau ketagihan yang paling baik ialah kecanduan atau ketagihan terhadap buku."

Menerusi buku manusia terus hidup dan dapat membina budaya ilmu. Buku dapat mengubah dunia yang boleh membawa kemajuan peradaban moden. Dunia buku mengungkapkan pelbagai ilmu pengetahuan, pengalaman, hiburan kepada para pencinta buku. Melalui pembacaan mereka boleh belayar dalam lautan ilmu yang mengasyikkan.

Menurut sarjana, pensyarah dan penulis, Shaharom TM Sulaiman dan Salasiah Abdul Wahab dalam buku mereka "Keanehan dan Keunggulan Buku", kata orang bijak pandai kecanduan atau ketagihan yang paling baik ialah kecanduan atau ketagihan terhadap buku.

Ia pastinya jelas terbukti jauh lebih baik daripada kecanduan terhadap narkotik dan minuman keras yang hanya memberikan masalah kepada penagihnya, masyarakat bahkan negara. Kecanduan atau ketagihan membaca akan menambah ilmu pengetahuan baharu kepada seseorang.

Oleh itu, kecanduan terhadap buku tentu sekali perlu, wajar dan boleh dipupuk dalam diri semua murid bermula di peringkat prasekolah hingga ke menengah atas agar mereka membesar menjadi individu yang mempunyai tabiat membaca luar biasa yang disebut sebagai "biblioholisme", yakni memiliki kecenderungan yang tinggi untuk membeli, membaca, mengagumi dan menyimpan koleksi buku.

Program Nadi Ilmu Amalan Membaca (NILAM) di sekolah boleh dipelbagaikan dengan lebih kreatif dan inovatif. Antaranya mungkin ia boleh dihidupkan dengan menerapkan budaya menulis kembali apa yang dibaca dalam bentuk seperti membuat ulasan buku, bercerita pada hari perhimpunan sekolah, mewujudkan pertandingan, atau menjadikannya acara penting semasa sambutan Hari Guru dan sebagainya, selain menonjolkan lagi tokoh NILAM kepada ibu bapa.

Justeru kerana membaca adalah antara faktor penting untuk membina budaya ilmu, maka ia mestilah dijadikan tabiat bukan sahaja dalam diri semua murid tetapi juga dalam kalangan semua warga pendidik. Pemupukan dan pendidikan minat membaca dari awal sejak dari kecil akan menghasilkan rakyat Malaysia mencintai ilmu melalui pembacaan dan menjadikan mereka mempunyai tabiat biblioholisme pada masa akan datang.

Malaysia menyasarkan untuk muncul menjadi negara maju berpendapatan tinggi menjelang tahun 2050. Justeru harus diingat antara ciri utama majoriti rakyat sebuah negara maju dan bertamadun ialah mempunyai tabiat "biblioholisme" yang merangkumi sifat "bibliomania" (gila buku) dan "bibliofil " (cinta buku).

Lantaran itu, jadikan membaca sebagai hobi mengisi masa lapang yang berfaedah dan berusahalah mendapatkan ilmu melalui pembacaan buku serta bahan ilmiah. Apabila seseorang murid itu sentiasa membaca, dia akan sentiasa siap siaga dengan ilmu pengetahuan lama mahupun baharu dan sentiasa bersedia menghadapi apa juga ujian, peperiksaan atau pentaksiran.