Daya Kreativiti Dan Inovasi Pacu Pembelajaran Abad ke-21


Pengarah Bahagian Teknologi Pendidikan, Kementerian Pendidikan, Haji Zaidi Yazid (tujuh dari kiri bersongkok) bersama tetamu kenamaan semasa pelancaran  pertandingan #muhibah video pendek Utusan Malaysia/Utusan Online pada 28 November 2017. Pengarah Bahagian Teknologi Pendidikan, Kementerian Pendidikan, Haji Zaidi Yazid (tujuh dari kiri bersongkok) bersama tetamu kenamaan semasa pelancaran pertandingan #muhibah video pendek Utusan Malaysia/Utusan Online pada 28 November 2017.

Kementerian Pendidikan Malaysia menggalakkan murid menyertai pertandingan yang menerapkan elemen kemahiran berfikir aras tinggi atau KBAT bagi memacu kaedah pembelajaran abad ke-21.

Melalui pertandingan seperti itu ia mampu meningkatkan daya kreativiti dan inovasi murid terlibat agar menjadi modal insan yang berpengetahuan, memiliki kemahiran insaniah, jati diri serta semangat patriotisme yang tinggi terhadap bangsa dan negara.

"Menerusi proses penciptaan yang menggalakkan kreativiti, murid didorong menguasai asas kognitif atau tahap keintelektualan paling tinggi mengikut Taksonomi Bloom iaitu mereka cipta sesuatu yang baharu. Proses penciptaan ini akan memacu daya kreativiti dan inovasi murid di samping mengasah kemahiran penyelesaian masalah.

 

Log masuk atau Langgan untuk teruskan pembacaan

Seksyen in hanya boleh dilawat diakses oleh ahli yang mempunyai plan pelan langganan yang aktif sahaja.

Langgani
Pendidik dan
jimat RM50!

Langganan anda termasuk :

  • Keahlian Kelab Pendidik
  • Potongan Harga
  • Isu Istimewa
  • Notifikasi berita terkini

Log Masuk Langgan