Pendidikan Kita Bertaraf Dunia - Komitmen meningkatkan kualiti pendidikan negara hingga setaraf negara maju


Meningkatkan kualiti sistem pendidikan dan menjadikannya bertaraf dunia sentiasa menjadi keutamaan Kementerian Pendidikan Malaysia dalam mencapai kemajuan persekitaran global. Meningkatkan kualiti sistem pendidikan dan menjadikannya bertaraf dunia sentiasa menjadi keutamaan Kementerian Pendidikan Malaysia dalam mencapai kemajuan persekitaran global.

Dunia sekarang menghadapi era globalisasi yang kian memuncak. Ledakan era globalisasi meletakkan Malaysia berhadapan dengan pelbagai cabaran. Demi mewujudkan negara bangsa berkualiti hendaklah bermula daripada pendidikan.

Meningkatkan kualiti sistem pendidikan dan menjadikannya bertaraf dunia sentiasa menjadi keutamaan kerajaan Malaysia dalam mengemudi negara ke arah kejayaan lebih besar. Oleh sebab itu Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sentiasa berusaha untuk mencapai kemajuan dalam persekitaran global yang semakin hebat daya saingnya.

Oleh itu, KPM telah menyertai penilaian antarabangsa iaitu Programme for International Student Assessment (PISA) dan Trends in Mathematics and Science Study (TIMSS) untuk mengukur taraf kualiti pendidikan negara.

 

Log masuk atau Langgan untuk teruskan pembacaan

Seksyen in hanya boleh dilawat diakses oleh ahli yang mempunyai plan pelan langganan yang aktif sahaja.

Langgani
Pendidik dan
jimat RM50!

Langganan anda termasuk :

  • Keahlian Kelab Pendidik
  • Potongan Harga
  • Isu Istimewa
  • Notifikasi berita terkini

Log Masuk Langgan