Murid Bengap Mulut - Apakah punca murid jadi sedemikian?


Didik kemahiran berkomunikasi dan berinteraksi bermula dari rumah dan peringkat pendidikan awal kanak-kanak. Didik kemahiran berkomunikasi dan berinteraksi bermula dari rumah dan peringkat pendidikan awal kanak-kanak.

Perkataan 'bengap' amat jarang atau hampir tidak diketemukan penggunaannya dalam bentuk penulisan mahupun dalam bentuk komunikasi pada masa kini. Menurut Kamus Dewan, salah satu definisi bagi 'bengap' adalah kesukaran untuk bercakap (kerana malu dan lain-lain). Jika dilihat dalam konteks sekolah, perkataan ini boleh dikaitkan dengan kehadiran murid yang bersifat pemalu dan pendiam di persekitaran bilik darjah. Harus diingat 'bengap' bukan bermaksud bodoh.

Banyak kajian dan penulisan yang dihasilkan di Barat mengetengahkan pelbagai faktor penyumbang kepada pembentukan perasan malu dalam kalangan murid yang menyebabkan mereka tidak bersikap interaktif di dalam bilik darjah. Salah satu punca yang menimbulkan perasaan malu bercakap dalam kalangan murid dikaitkan dengan faktor budaya yang diwarisi oleh masyarakat.

 

Log masuk atau Langgan untuk teruskan pembacaan

Seksyen in hanya boleh dilawat diakses oleh ahli yang mempunyai plan pelan langganan yang aktif sahaja.

Langgani
Pendidik dan
jimat RM50!

Langganan anda termasuk :

  • Keahlian Kelab Pendidik
  • Potongan Harga
  • Isu Istimewa
  • Notifikasi berita terkini

Log Masuk Langgan


Tinggalkan Komen

Komen yang menggunakan kata-kata kesat tidak dibenarkan