KAHOOT! Aktiviti Interaktif PdPc Abad 21


Murid sedang bermain kuiz Kahoot! ketika sesi PdPc dalam bilik Kelas Digital Frog VLE SK Raja Bahar, Kelantan. Murid sedang bermain kuiz Kahoot! ketika sesi PdPc dalam bilik Kelas Digital Frog VLE SK Raja Bahar, Kelantan.

Sistem pengajaran dan pembelajaran (PdP) bercorak konvensional bukanlah kaedah paling baik di zaman moden era digital kini memandangkan ia boleh diubah suai kepada bentuk yang lebih canggih dan relevan dengan situasi pendidikan semasa (Jonassen, 2000). Ini disebabkan terdapat beberapa kelemahan PdP yang dijalankan secara konvensional. Antara dikenal pasti adalah seperti interaksi yang lemah, proses PdP dilakukan dalam mod yang sehala, kekurangan sumber pembelajaran dan kurang maklum balas daripada murid-murid lemah (Narayanansamy & Ismail, 2011).

Sesi PdP di dalam bilik darjah seharusnya lebih bersifat interaktif atau dua hala dengan turut melibatkan murid secara aktif agar mereka lebih mudah mengikuti dan memahami pelajaran yang disampaikan. Pada masa yang sama, guru juga harus berani dan meningkatkan kemahiran dalam penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (TMK atau ICT) agar lebih cekap untuk memilih bahan dan wadah PdP yang terbaik, terutamanya bagi membantu murid yang lemah dalam komponen-komponen tertentu.

 

Log masuk atau Langgan untuk teruskan pembacaan

Seksyen in hanya boleh dilawat diakses oleh ahli yang mempunyai plan pelan langganan yang aktif sahaja.

Langgani
Pendidik dan
jimat RM50!

Langganan anda termasuk :

  • Keahlian Kelab Pendidik
  • Potongan Harga
  • Isu Istimewa
  • Notifikasi berita terkini

Log Masuk Langgan


Artikel yang berkaitan

Tinggalkan Komen

Komen yang menggunakan kata-kata kesat tidak dibenarkan